Комплекси автохімконтролю теплоносія ТЕС та АЕС

Інструменти аналітичного вимірювання в циклах водяної пари значно змінилися за останні 20 років. Підвищилась їх надійність, і недорогі мікропроцесори тепер забезпечують безліч нових функцій. В той же час, індивідуальна конструкція пароводяних циклів досягла великої кількості дуже різних конструктивних особливостей, в той час як режим роботи різко змінився: від безперервної операції раніше на дуже гнучку роботу. Ці факти також повинні бути відображені як при інжинірингу, так і при проектуванні систем відбору проб. Нові технології не обов'язково збільшують витрати. Вони можуть бути використані для досягнення додаткової безпеки і зниження ризиків і необхідного технічного обслуговування.

Комплекси автохімконтролю теплоносія ТЕС та АЕС

Представляємо вам найкращі технологій моніторингу енергетичного циклу на світовому ринку швейцарської компанії SWAN (www.swan.ch). Їх інструменти не розглядаються окремо, вони включені в загальне обговорення відбору проб і контрольно-вимірювальних приладів.
Основними проблемними сферами, де аналітичні інструменти компанії SWAN можуть значно допомогти є:

  • Запобігання корозії і запобігання відкладень в енергетичному циклі. Це дозволить скоротити час простою і захистити дорогі компоненти, такі як котли, турбіни і конденсатори. В цілому, метою хімії електростанцій є підтримка проектної ефективності установки, розрахункового терміну служби і дотримання всіх екологічних норм і правил.
  • Вимірювання провідності, безумовно, є найважливішим параметром в моніторингу енергетичного циклу. Вона вимірюється як "питома" (також пряма або повна) провідність, як "кислотна" (також катіонна) провідність після сильно кислого іонообмінника, і як дегазована катіонна провідність.
  • Вимірювання окислювально-відновного потенціалу дозволяє отримати уявлення про окислювально-відновний стан живильної води. Деякі установки вимагають вимірювання ОВП для оптимальної роботи.
  • Натрій забезпечує дуже швидкий, селективний і дуже чутливий засіб виявлення домішок. Натрій також швидко попереджає оператора про прорив катіона в демінералізованому потоці і, отже, про необхідність регенерації смоли.
  • Кремнезем є важливим параметром для пари і виходу зразків підживлювальної установки. Крім того, необхідно виявити кремнезем після аніонних і змішаних пластинних обмінників, так як це перший аніон, який проривається в потоці демінералізатора.
  • Доцільно встановлювати онлайн-монітори при використанні фосфатної обробки котельної води, щоб забезпечити безперервний контроль дозування в котлах, що підлягають приховуванню.
  • Вимірювання каламутності є відповідним опосередкованим методом для моніторингу тенденції твердих продуктів корозії в водно-паровому циклі: особливо під час пуску електростанцій і перехідних навантажень, а також для установок, що працюють гнучко і циклічно.
  •  Хімікати для очищення охолоджуючої води іноді мають складний і не завжди відомий склад. У всіх випадках, коли дезінфікуючий засіб не може бути ідентифікований як газоподібний хлор або гіпохлорит натрію (NaOCI), безпечніше використовувати колориметричний аналізатор. Те ж саме відноситься і до додавання інгібіторів корозії і/або при рН охолоджуючої води вище 8,5.

Відбір проб і контрольно-вимірювальні прилади повинні інтегруватися як підсистема в комплексну систему управління і приладобудування заводу. Для запобігання проблем при монтажі та введенні в експлуатацію необхідна точна документація. Постачальники стелажів інструментів, як правило, повністю забезпечують провідні панелі з терміналами в загальній шафі.

Більш детальну інформацію дивіться у брошурі нижче: