Питома витрата свіжої води до виробництва пива в Україні становить 6-8 м3/м3. Тобто на 1 м3 пива використано 6-8 м3 чистої води, яка в процесі виробництва пива забруднюється та після доочищення скидається в поверхневі водні об’єкти.
Проте якість води на скиді значно гірша за якість води, що використовується для виробництва – відбувається постійне забруднення навколишнього природнього середовища.
В умовах зниження обсягів питної води в світі, більшість цивілізованих та розвинутих країн проводять політику економного використання природних ресурсів.
Тенденції використання води у пивоварінні:
1. ABInBev: (ABInBev Press Release, 15.03.2010)
- Зниження водоспоживання на 30 % станом на 2012 р. з 2007 р.
- Досягнуто на 2011 р.: 3.71 л/л,
- Мета 3.5 л/л.
2. SABMiller: (SABMiller Position Paper – Water, March 2009)
- Зниження водоспоживання на 25 % станом на 2015 р. з 2008 р.,
- Досягнуто на 2011 р.: 4.0 л/л,
- Мета 3.5 л/л.
3. Heineken: (Heineken press release 13.04.2010 and Heineken Sustainability Report 2009)
- Зниження водоспоживання на 25 % станом на 2020 р. з 2008 р.,
- Досягнуто на 2011 р.: 4.3 л/л,
- Мета 3.7 л/л.
Як це працює:
Стічні води після анаеробної та аеробної очистки проходять доочищення на мембранних біологічних реакторах (МБР). Якість води на виході МБР задовольняє вимоги до води для технологічних потреб.
Далі очищена вода проходить стандартну схему водоочищення джерельної води, а саме:
- Н-катіонування;
- Демінералізація на модулях зворотнього осмосу;
- Декарбонізація;
- Знезараження діоксином хлору.
Таким чином, частину стоків можна використовувати для технологічних потреб (ВИРОБНИЦТВО ПИВА ВІДБУВАЄТЬСЯ ВИКЛЮЧНО З ЧИСТОЇ ВОДИ ЗІ СВЕРДЛОВИН!!!). Контакт очищених стоків та води, що йде в продукт (пиво) знижено до мінімуму.
Використання очищених стоків дозволить:
- Значно скоротити витрати на реагенти у системі водопідготовки;
- Знизити обсяги водоспоживання зі свердловин;
- Знизити обсяги скиду в міську каналізаційну мережу;
- Скоротити споживання природного газу основним виробництвом за рахунок того, що на повторне використання повертатиметься вода з температурою 27 оС, у той час як вода з свердловин має температуру на рівні 10 оС.