Верифікація викидів парникових газів

В рамках адаптації України до вимог ЄС, ми наближуємо наше екологічне законодавство до Європейського, зокрема до Директиви 2003/87/ЄС про встановлення схеми торгівлі викидами парникових газів, яка містить вимоги щодо дозволу на викиди парникових газів, вимоги до національного плану та процесу розподілу квот, а також вимоги до моніторингу, звітування та верифікації у сфері скорочення викидів ПГ.
Тому логічним кроком стало те, що з 1 січня 2021 р. вступив в дію Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» (далі – Закон про МЗВ ПГ). Таким чином, з цієї дати учасники системи МЗВ повинні виконувати вимоги законодавства у цій сфері, а саме:

  1. Оператори повинні зареєструватися у Єдиному реєстрі з МЗВ
  2. Оператори повинні здійснювати моніторинг та звітність відповідно до вимог, визначених Порядком здійснення моніторингу та звітності щодо викидів парникових газів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 960 (далі – ПМЗ).
  3. Верифікатори повинні здійснювати верифікацію відповідно до процедур та вимог до проведення верифікації звіту оператора, встановлених у Порядку верифікації звіту оператора про викиди парникових газів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 959.

Зокрема, законом про МЗВ ПГ встановлюється поняття «вимірювальна система» - сукупність засобів вимірювальної техніки та іншого обладнання, що використовується для визначення змінних величин, таких як дані про діяльність, вміст вуглецю, теплотворна здатність або коефіцієнт викидів СО2.
Для забезпечення точності моніторингу оператор повинен вживати всіх заходів для: забезпечення відсутності завідомо неточних даних та систематичних похибок під час визначення викидів парникових газів; виявлення та усунення неточності даних; забезпечення найвищої можливої точності розрахунків та вимірювання викидів парникових газів за умови уникнення необґрунтованих витрат та з урахуванням технічної здійсненності.
ТОВ «Енвітек» пропонує технічні рішення, які ідеально підходять для вирішення задач описаних у пояснювальних документах до Закону по МЗВ ПГ, а саме:

  1. Система моніторингу джерел викидів німецької компанії  DURAG
  2. Мультипараметровий газоаналізатор швейцарської фірми Servomex

1.    Система моніторингу джерел викидів німецької компанії  DURAG
DURAG GROUP розробляє і виготовляє прилади в галузі технології екологічних вимірювань для того, щоб вимірювати і контролювати:

  • Системи оцінки для розрахунку викидів
  • Якісні характеристики димових газів
  • Об'ємні витрати димових газів

Прилади використовуються по всьому світу на енерговиробничих підприємствах,  в переробній промисловості, наприклад, на електростанціях працюють на викопному паливі, заводах з переробки відходів, нафтопереробних заводах, хімічних заводах, цементних заводах, заводах з виробництва вапна, в сталеливарній промисловості, фільтраційних установках, а також для контролю навколишнього повітря.
DURAG GROUP відома своїми високими стандартами якості. DURAG  сертіфікований по ISO 9001 і протягом багатьох років повністю виконує відповідні вимоги. Вироби виготовлені відповідно до національних, європейських і міжнародних стандартів.
Система  оцінки для розрахунку викидів  D-EMS 2000 – це модулярна система призначена для:

  • Безперервного накопичення,
  • Довгострокового зберігання,
  • Обробки і візуалізації даних
  • Екологічного і технологічного моніторингів   
durag

 Більше інформації щодо продукції компанії Durag дивіться за посиланням:http://new.envitec.com.ua/services-and-solutions/ekologichni-proekti/monitoring-dzherel-vikidiv-durag-group

2. Мультипараметровий газоаналізатор SERVOPRO 4900  Multigas швейцарської фірми Servomex
4900 Multigas пропонує високоспецифічний мультигазовий монітор, розроблений спеціально для постійного моніторингу викидів парникових газів. Цей чутливий аналізатор поєднує в собі запатентовані передові технології зондування, включаючи парамагнітний O2, недисперсійні інфрачервоні (NDIR) технології однопроменевої однохвильової довжини (SBSW) та кореляцію газового фільтра (GFx). Він іІдеально підходить для моніторингу забруднюючих речовин та парникових газів: % O2, CO2,  CO, плюс рівень ppm l SO2, NO, CO, CH4  та N2O.

Servomex

Завдяки компактній і надійній конструкції та невеликому розміру 4900 Multigas потребує мінімального простору в шафі і може бути таким, що легко інтегрується в інші системи, допомагаючи зменшити затрати на установку.  Низькі експлуатаційні вимоги, що забезпечуються завдяки тривалим інтервалам калібрування за допомогою надстабільних високоефективних технологій вимірювання та можливостей автоматичного калібрування, роблять 4900 Multigas ідеальним рішенням для моніторингу з доступною ціною, що відповідає його вражаючим характеристикам моніторингу.
Використовуючи ту саму надійну технологію вимірювання, що і SERVOPRO 4900, новий 4900 Multigas є сумісним із існуючими установками, забезпечуючи надійний аналіз газу, одночасно пропонуючи передові цифрові комунікації, необхідні багатьом сучасним системам.
 
Більше інформації щодо продукції компанії аналізатору парникових газів  SERVOPRO 4900 швейцарської компанії Servomex дивіться в брошурі нижче на сторінці: