Комплекс вимірювання пилу емісійного потоку конвертерних газів STACKGUARD

Для комплексного измерения пыли эмиссионного потока конвертерных газов, предлагается оборудование швейцарской фирмы SIGRIST PROCESS-PHOTOMETER. Система STACKGUARD предназначена для измерения концентрации пыли в эмиссионных потоках сухих, холодных, горячих, насыщенных паром и коррозионных газов.

 SIGRIST PROCESS-PHOTOMETER

Рис 1. Комплекс вимірювання пилу емісійного потоку конвертерних газів STACKGUARD виробництва фірми SIGRIST PROCESS-PHOTOMETER.

Однією з численних переваг комплексу є контур циркуляції газу, який дає можливість проводити вимірювання без викиду газу в робочу зону. Газ відбирається в одній точці газоходу і повертається в іншу, розташовану далі по потоку. Циркуляційний потік забезпечується газодувкою. Для запобігання конденсації забрудненої пилом водяної пари температура в контурі підтримується на рівні не менше 200 оС.
Частинки пилу, що містяться в газі, розсіюють світло пучка, що проходить через газ. Вимірювання інтенсивності розсіяного світла є надійним параметром концентрації частинок пилу в пробі.

STACKGUARD

Рис 2. Ключовий елемент приладу STACKGUARD.

У більшості країн допустима концентрація пилу, яка викидається великими металургійними і сміттєспалювальними заводами, електростанціями і пиловловлюючими установками, обмежена законом. Безперервне вимірювання концентрації пилу є обов'язковим.
Вміст вологи у трубі газу визначає, чи можна вимірювати концентрацію пилу безпосередньо в газоході або потрібна екстракція, тобто відбір проб. Для вимірювання в газоході придатні тільки гарячі сухі відпрацьовані гази, в яких немає ризику утворення крапель води в результаті конденсації. Але вологі гази, охолоджені скруберами або насичені водою гази з установок, що працюють поблизу точки роси газу, повинні вилучатись і нагріватися вище точки роси, щоб уникнути спотворення через краплі, що утворилися в результаті вимірювання. Система контролю викидів пилу STACKGUARD охоплює саме ті випадки, які вимагають відбору проб за межами газоходу. Додатковою перевагою екстрактного вимірювання є можливість підключення датчиків для вимірювання газів, таких як O2, CO, NOX, SOX і т.д., до пробовідбірної труби.
STACKGUARD використовує двопроменевий метод для вимірювання інтенсивності розсіяного світла при відборі зразка. Така схема працює шляхом співвіднесення світла, розсіяного під кутом 20 °, з розсіяним світлом, що проходить через пробу під кутом 90о. В результаті, метод автоматично компенсує будь-які флуктуації джерела світла, а також будь-яка зміна емісійних властивостей джерела світла або вплив температури на електроніку.
Використання лазерного джерела світла оптимізує розсіювання світла і покращує чутливість STACKGUARD до рівня концентрацій пилу мкг / м3.
Будь-яка оптична система вимірювання пилу стикається з проблемою накопичення частинок пилу на оптичних вікнах і стінах проточною осередки, що призводить до спотворення показань. Система STACKGUARD усуває таке забруднення, створюючи завісу в вимірювальної комірки за допомогою відфільтрованого продувного газу.
Як правило, вимірювання запиленості, необхідно для визначення концентрації в одиницях мг / м3 або мг / сух.м3. При цьому, інтенсивність розсіяного світла, відбитого даною пиловою часткою, в значній мірі залежить від характеристик частинок, таких як розмір, форма, колір, відносна щільність і т.д. Тому, абсолютний вимір концентрації пилу в мг / сух.м3 можливо тільки при калібруванні відповідно до конкретних умов застосування системи.
Калібрувальну криву отримують шляхом порівняння виміряного значення зі значенням, отриманим гравіметричним методом. Застосування кривої дає можливість вказати виміряне значення безпосередньо в мг / сух.м3 концентрації вимірюваних часток.
Для того, щоб залишатися якомога більш незалежним від гранулометричного складу частинок або будь-яких флуктуацій швидкості газу в трубі, відбір проб проводиться за спеціальною методикою.
На заводі пиле вимірювальні прилади SIGRIST калібруются за допомогою парафіну і масляного туману на основі певного пилу, а саме полістіроллатексного аерозолю (ПЛА) з розміром частки 1 мкм.
Для щоквартальної перевірки калібрування використовується контрольний твердо тільний еталон зі склом з певною прозорістю, що дозволяє виконати калібрування приладу за лічені секунди. Якщо необхідно перевірити нульову точку, у вимірювальному тракті використовується нульовий фільтр.
Для забезпечення стабільності та достовірності вимірювань між інтервалами калібрування, STACKGUARD регулярно перевіряє стабільність нульової і референтної точок. Якщо відхилення перевищує припустиме значення, подається сигнал тривоги.
У Німеччині STACKGUARD сертифікований TÜV Rheinland і офіційно оголошений Промисловим вимірювальним приладом, який перевірений на відповідність вимогам 13 і 17. BImSchV. Він також відповідає вимогам EN 14181 і американському PS11.

До складу наших робіт входить:

 

  1. Аналіз місць установки пиломірів, виконання обмірних робіт, а також, за необхідності, вимірювання складу, температури і вологості конвертерних газів.
  2. Проектна документація на систему вимірювання пилу, і, за необхідності,  адаптацію до існуючої системи.
  3. Установка фільтрів-вологовідокремлювачів тонкого очищення азоту перед кожним пиломіри з автоматичним скиданням вологи і можливістю роботи в умовах негативних температур.
  4. Модернізація проектів SСАDA системи в плані відображень параметрів миттєвих, двадцяти хвилинних і часових значеннях для операторів основного обладнання. Графіки за даними параметрами.
  5. Підключення до існуючої системи автоматизації за допомогою сигналу 4-20мА пропорційного концентрації пилу в газах.
  6. Процедура оцінки відповідності пиломірів вимогам технічного регламенту і позитивний висновок, видане державним підприємством - центром стандартизації, метрології та сертифікації, що дозволяє експлуатувати ЗВТ в сфері законодавчо регульованій метрології.
  7. Монтажні і пусконалагоджувальні роботи, введення в експлуатацію. Звіт про налаштування.