Автоматична установка цементування твердих радіоактивних відходів ВП «РАЕС», м. Вараш

18 серпня 2015 року на Рівненській АЕС відбулися приймальні випробування установки цементування комплексу з переробки твердих радіоактивних відходів (КПРА). Участь у випробуваннях взяли представники виконавчої дирекції з ядерної та радіаційної безпеки і науково-технічної підтримки НАЕК «Енергоатом», ВП «Атоменергомаш», виробника обладнання ТОВ «Енвітек» і фахівці РАЕС

раес

Частота промивок роторного змішувача визначається оператором за наявністю суміші в змішувачі. Якість води після промивання буде залежати від складу цементної суміші та від її якості.

раес

Властивості води після промивання бетонозмішувального обладнання.

Характеристика

Значення

1

Ваговий вміст твердої фази у суспензії

128±3 г/л

2

Солевміст надосадової рідини

3,6±0,2 г/л

3

Водневий показатель рН

12,56±0,2 рН

4

Швидкість осадження частинок твердої фази

0,69±0,02 мм/с

5

Швидкість утворення плівки карбонатів на

поверхні дзеркала надосадової рідини

1,8÷2,0 мг/см2

за добу

Скидання такої води в каналізацію без її очищення заборонене. Якщо тверду фазу суспензії можна видалити шляхом седиментації, то для нейтралізації рН слід додавати в воду кислоту, що тягне додаткове використання реагентів і збільшення кількості відходів, що скидаються у спецканалізацію.

Слід врахувати, що осад твердої фази промивної води в умовах відсутності перемішування схоплюється і цементується в монолітний блок на дні посудини, де він зберігається протягом доби.

Відповідно до наведеного вище, оптимальним технічним рішенням, що дозволяє мінімізувати скидання хімічно агресивних стоків у спецканалізацію є седиментації промивних вод з наступним скиданням верхнього шару води без виваженої фази в спецканалізацію і використання води із зваженою фазою для замішування бетонної суміші.

Вимоги до якості води для цементних розчинів регламентуються ДСТУ 23732-79 «Вода для бетонів і розчинів. Технічні умови".

Цементовані радіоактивні відходи можна характеризувати як ненапружену бетонну конструкцію. Отже, вимоги до води для цементних розчинів будуть відповідати вимогам до води для замішування бетонної суміші при виготовленні бетонних і залізобетонних конструкцій з ненапружуваною арматурою.

Порівняння характеристик забрудненої води після промивання і води для замішування цементної суміші наведено нижче.

Характеристика

Вода після промивки

Вода для затвору цементної суміші

Вода для промивки бетоннозмішувального обладнання

1

Солевміст, мг/л

3600

до 5000

до 5000

2

Зважені речовини, мг/л

100-200

до 200

до 500

3

рН

12,56

4-12,5

4-12,5

 

Аналіз показав, що воду після промивання бетонозмішувального обладнання можна використовувати як для замішування цементної суміші, так і для наступного промивання бетонозмішувального обладнання. Але в зв'язку з високим вмістом розчинених солей і зважених речовин використовувати забруднену воду після промивання для наступного промивання бетонозмішувального обладнання не доцільно. Оскільки з кожним циклом промивання буде збільшуватися як солевміст, так і концентрація зважених речовин, що призведе в результаті до перевищення норм якості до води для промивання. Більш того, наявність у воді високих концентрацій солей призведе до швидкого виведення з ладу форсунок, через які подається вода для промивання роторного змішувача.

Витрати цементного розчину на 1 контейнер с ТРО визначається оператором в процесі експлуатації індивідуально для кожного заповненого контейнера у відповідності з об'ємом самого контейнера - 200 л, мінус обсяг завантажених ТРО.

РАЕС 2

РАЕС 3

 

У випадку використання забрудненої води після промивання для замішування бетонної суміші воду попередньо подають в контейнер скидання промивної води, де шляхом седиментації відбувається відділення твердої фази. Верхній шар освітленої води декантують в спецканалізацію. Суспензія, що залишилася, подається назад в змішувач для подальшого використання для замішування цементного розчину.